home
LAATSTE NIEUWS
het verhaal
Curacao 2011
Curacao 2016 LIVE
Archief
trage ontwikkeling
gen mutatie 1
gen mutatie 2
gen mutatie 3
JARID1c
JARID1c/2
video's
Gastenboek
Contact

 

 

 

Hallo allemaal,

het was een moeizame voorbereiding waarbij Sven op woensdag 16-11-2011 in het ziekenhuis kwam te liggen met een zware infectie aan zijn knie. Het zag er naar uit dat we de reis naar de dolfijnen moesten uitstellen maar gelukkig kregen we vrijdagmiddag 18-11-2011 toch de goedkeuring van de artsen om 19-11-2011 te gaan. Het was een lange vermoeide reis voor Sven maar heeft het goed gedaan net als Jordi. We hebben overnacht in het Lions Dive hotel  en zijn inmiddels vandaag (20-11-2011) om 9.30 uur locale tijd ingetrokken in ons appartement  van Dolphin Suites. Morgen volgt de dolfijn therapie voor Sven van 10.30 - 12.30 uur.

 

                                            therapiedag 1                 21-11-2011

 

Vandaag zijn we begonnen met de therapie. We hebben kennis gemaakt met de therapeute en een intake gesprek gehad. Daarna moest Sven met de therapeute mee. Sven vond het wel moeilijk toen hij alleen was, maar daarna ging het volgens de therapeute Dirkje snel beter. Toen is Sven naar de dolfijn Gee Gee gegaan en dat ging boven verwachting goed. Hij was snel gewend en was niet bang. Hij heeft hem zelfs geknuffeld. Na een nagesprek met de therapeute zijn we terug gegaan naar ons appartement en is Sven snel gaan slapen zo moe dat ie was..

 

 

                                          therapiedag 2          22-11-2011

 

De dag begon weer een beetje moeilijk voor Sven. Hij moest toch nog even wennen aan de therapeutes maar dat was gelukkig snel over. Ze hebben gewerkt aan Sven zijn zelfstandigheid met bijvoorbeeld aan en uitkleden.Ze hebben klanken geoefend. Sven heeft vandaag op het dock bij de dolfijn keuzes moeten maken wat hij wil gaan doen met de dolfijn. Net zoals gisteren ging het zwemmen en aanraken van de dolfijn zeer goed. Het is voor Sven vermoeiend na een therapie sessie.

Jordi was vandaag van 8.30 -12.30 uur met de CDTC club allerlei activiteiten doen zoals snorkelen en haaien gevoerd en spelletjes gedaan. Morgen mag alleen Jordi bij Sven op het dock, en donderdag en vrijdag gaat Jordi weer op pad met de CDTC club.

Wij vinden het mooi om te kijken hoe Sven geniet van Gee Gee. We hebben al veel foto's gemaakt en gefilmd. Wij vinden het nog steeds bijzonder dat we hier zijn.

                  

                                          therapiedag 3    23-11-2011

 

Vandaag zijn we begonnen met zeer slecht weer. Veel tropische regenbuien en onweer. Om 9.00 uur hebben wij de familie swim gehad. Sven heeft met de oppas gespeeld terwijl wij met Gee Gee hebben gezwommen. We mochten hem aaien en kusjes geven en trucjes laten doen. Het was een bijzondere ervaring.

Tijdens de therapie sessie van Sven heeft het ook flink geregend. Jordi mocht mee op het dock en mocht de spulletjes aan de dolfijn geven en kaartjes aan Sven laten zien waar hij uit mocht kiezen wat hij met de dolfijn wilde doen. Sven heeft net zoals iedere keer goed zijn best gedaan. Hij heeft eerst binnen in de therapie ruimte klanken geoefend , die moest hij dan nazeggen. Buiten op het dock en bij de dolfijn heeft hij laten zien dat hij niet bang meer is en dat hij de dolfijn beter benaderd. Wij hebben ook nog even van dicht bij het dock mogen kijken.

Morgen weer een nieuwe dag waarvan we tijdens de therapie sessie allebei een workshop volgen en Jordi weer op pad gaat met de CDTC club. In de middag hebben we nog een uitleg over de "Brucker Biofeedback Methode" van een manueel therpeut.

 

                                    therapiedag 4          24-11-2011

 

Vandaag was het weer goed, zelfs heel warm.

Jordi was al vroeg op pad met de CDTC club. Wij hebben Sven naar de therapie gebracht en hebben toen een workshop gevolgd over opvoeden en dergelijke. Daarvan hebben we nuttige tips gekregen.

Sven heeft tijdens de therapie goed gewerkt. Hij moest uit een bak met piepschuim gekleurde auto's halen en dan benoemen. Bijvoorbeeld blauwe auto dan moest hij de A zeggen en bij de rode auto de O enz... Hij heeft zelfs tegen de therapeute emmen gezegd(zwemmen) Het gaat hier spelenderwijs alleen blokeerd hij soms als hij zelf hoort dat het niet de goede klank is, maar als ze hem een aplaus geven en zeggen dat hij het goed gedaan heeft dan is hij super trots.Tijdens het zwemmen met Gee Gee heeft hij dit goed door gezet. Iedere keer als hij iets kiest wat Gee Gee moest doen dan moest hij een letter benoemen. Sven heeft ook zich zelf uitgekleed met een klein beetje hulp. Knap he.  Vanaf morgen krijgt hij bij iedere keer als hij naar het dock loopt gewichten om zodat hij zijn voet beter neerzet en beter kan gaan lopen hopen we..

We zijn vanmiddag bij Matthias geweest voor de "Brucker Biofeedback Methode". Sven werd met een been aangesloten op de computer met electroden en moest toen zijn teen optillen. Op het computerscherm kwam een grafiek te staan aan de hand van Sven zijn spieraanspanning. Als Sven zijn been goed optilde dan klonk er een signaal, en moest dit dan steeds langer volhouden. De bedoeling is om de grens steeds hoger te leggen zodat je hersenen het steeds moeilijker krijgen en dan nieuwe ongebruikte hersencellen gaan benutten om het doel te bereiken. Voor Sven kunnen ze wel wat doen met zijn lopen maar is voor deze methode eigenlijk te goed.

 

 

                                                therapiedag 5          25-11-2011

 

Vandaag was een mindere dag. We hadden het al een beetje aan zien komen en ook gehoord dat ze vrijdag heel moe zouden zijn. Nou dat was vandaag bij Sven dus ook. De therapie binnen ging heel goed en deed hij goed mee alleen toen Sven naar buiten ging om met Gee Gee te zwemmen toen ging het naar eventjes zwemmen al niet zo goed. Hij moest een ring om de neus van Gee Gee doen en dat wilde hij niet en toen heeft hij de dolfijn gekrast en de therapeute. Na een paar waarschuwingen was het toch beter om de zwem sessie te stoppen helaas. Tijdens het gesprek met de Dirkje werd duidelijk dat dit wel vaker voor komt. Nu is het belangrijk dat hij goed uit rust dit weekend want dan is er geen therapie. Dirkje heeft er alle vertrouwen in dat het maandag beter gaat. Maandag mag ook Jordi weer mee op het dock.

 

                                                   26-11-2011 en 27-11-2011

Deze dagen geen therapie. Nu kan Sven weer bijkomen van alle indrukken.

 

                                              therapiedag 6       28-11-2011

 

Vandaag weer begonnen. We hoopten vrijdag nog dat het vandaag goed zou gaan was dat niet helemaal gebeurd. Sven heeft de therapie binnen heel goed gedaan en heeft veel vooruit gang geboekt maar hij wilde niet in het water met Gee Gee. Afgelopen vrijdag speelt toch nog mee. Nadat hij was om gekleed ging hij mee op het dock samen met Jordi want vandaag was dat voor Jordi de laatste keer. Hij heeft op het dock ook goed zijn best gedaan en heeft Gee Gee knuffels en kusjes gegeven en zelfs handjes geschut maar hij wilde niet in het water.Of hij toch nog over vermoeid is of over prikkeld is dat weten we niet, en misschien heeft zijn ziekenhuis opname er wel mee te maken. Gelukkig gaat hij wel vooruit met letters zeggen en hij kan zijn eigen uit kleden, dus daar zijn we al heel blij mee. Morgen gaan ze hem toch meenemen in het water en dan maar hopen dat het weer beter gaat.

 

 

                                                     therapiedag 7       29-11-2011

 

Vandaag gelukkig weer een goede dag van Sven. Hij heeft goed gewerkt binnen. Hij heeft leren bellenblazen en leren fluiten op verschillende fluitjes. Hij moest op verschillende onder gronden staan met zijn voeten(verschillende soorten tegels) en dan mocht hij een ander fluitje kiezen. Het zijn dus tegels met bijvoorbeeld vloerbedekking en een andere weer met noppen en zo leert hij ook om zijn voeten goed neer te zetten en daar heeft hij weer voordeel bij het lopen van. Hij kan ook al bijna alle klinkers zeggen. Echt knap van hem!! Daarna moest hij weer mee naar buiten naar het dock en dat ging ook super.Hij heeft nog even gewacht met het erin gaan maar toen hij zag dat Dirkje met Gee Gee aan het zwemmen was kwam hij snel erin gelukkig. Daarna was het weer goed en heeft hij veel trucjes met Gee Gee gedaan. Hij heeft bovendien ook weer heel veel gelachen.Dit na een kleine dip waarbij Papa en Mama het even niet meer zagen zitten.

Jordi was weer gaan snorkelen met de club en heeft een speurtocht gedaan in het Sea Aquarium. Morgen mag hij bij de dolfijnen trainers gaan kijken en donderdag mag papa mee gaan snorkelen.

 

 

                                        therapiedag 8       30-11-2011

 

Vandaag voor we naar de therapie gingen heeft Sven nog even geslapen. Bij de therapie binnen heeft Sven goed mee gedaan. Ze hebben zijn spieren in zijn gezicht gemaseerd en aan zijn mond motoriek gewerkt.Hij kan nu steeds langer zijn tong uit steken en ook omhoog doen. Ze hebben nu een paar oefeningen door Philine laten doen.(assistente van Dirkje). In het begin vond hij dat niet leuk maar na eventjes ging het steeds beter. De bedoeling hiervan is dat wanneer we in Nederland zijn dat iemand anders dezelfde oefeningen bij Sven kan doen.De verwachting is dat na de positieve stappen die hier gezet zijn, de stappen thuis nog groter zullen zijn nadat hij alles heeft kunnen verwerken. Na de therapie binnen is Sven met Dirkje naar het dock gegaan. Eerst is Dirkje in het water gegaan en een paar rondjes gezwommen met Gee Gee en als snel wilde Sven mee. Na een tijdje was Sven moe en zijn ze eruit gegaan. Na een paar trucjes op het dock was het weer tijd om afscheid te nemen van Gee Gee. We kunnen aan Sven wel zien dat het heel vermoeiend is. Vooral het zwemmen dat eet de energie bij Sven weg.

Jordi mocht vandaag een half dagje meelopen met een dolfijnentrainster. Hij vond dit geweldig. Nu is hij met een vriendje van de CDTC club gaan zwemmen.

 

                                                  therapiedag 9           1-12-2011

 

Vandaag ging het weer heel goed. Dirkje heeft Sven in zijn mond gemaseerd om zijn spieren te verbeteren. Ze hebben ook met een balansbord gewerkt. Dit is een bord wat wiebelt waardoor Sven zijn evenwicht moet zien te houden. Na een paar keer had hij het al door en ging het goed. Hij moest dan terwijl hij op het balansbord stond een bal in een doos gooien en dan ging de doos steeds verder weg. Ook dit ging super. Daarna hebben ze met hem geoefend om op zijn beurt te wachten. Sven en Philine mochten om de beurt de bal gooien. Toen mocht hij naar Gee Gee lopen en dat ging goed. Zelf uitkleden en daarna naar het dock. Sven heeft ook hier goed zijn best gedaan ondanks dat hij moe is. Na verschillende spelletjes op het dock en in het water vond Sven het tegen het einde wel genoeg en was het tijd om te douchen en aan te kleden. Daarna moest Sven met Feline mee binnen alles opruimen zodat Dirkje met ons de therapie sessie kon door nemen. Na de therapie nog even in het zwembad en toen nog even een broodje eten. Na de skype met opa en oma vlug naar bed om bij te komen. Morgen alweer de laatste therapie dag.

 

                                          therapiedag 10            2-12-2011

 

Vandaag de laatste therapie dag alweer. Wat gaat het toch snel voorbij. Sven heeft vanmorgen eerst binnen gevingerverfd en toen met een bak met maiskorrels waarin Dirkje spulletjes heeft verstopt. Sven moest deze dan zoeken en dit is weer goed voor de sensorische intergratie. Ze hebben nog met kleuren gewerkt welke Sven moest benoemen. Buiten op het dock begon het weer goed. Leuke spelletjes gedaan met Gee Gee en Dirkje. Sven heeft toen Dirkje Philine en Tamara (dolfijnentrainster) helamaal nat gemaakt. Daarna is Sven in het water geweest met Dirkje en Gee Gee. Na het surfen op een klein surfboard waarbij Gee Gee Sven en Dirkje vooruit duwt en nog andere spelletjes was het weer bijna tijd om eruit te gaan. Sven was echt moe en wilde daarna niet veel meer doen dus zijn ze vijf minuten eerder gestopt. Voor Sven waren het echt twee zware weken en hij zal nog wat tijd thuis nodig hebben om alles te verwerken. Dirkje, Philine en Tamara bedankt voor jullie inzet.

Morgen om 16.00 uur worden we opgehaald bij ons appartement waarna de terugreis kan beginnen. We vliegen 's avonds om 19.10 uur en komen dan 4-12-2011 om ongeveer 10.30 uur aan op schiphol.

 

Dit was ons verslag van de dolfijntherapie en we vonden het fijn dat jullie ons gevolgd hebben op deze site. Blijf deze site in de gaten houden want hierop houden we ook de vooruit gang van Sven bij.

Groetjes uit Curacao

Emile, Marieke,Jordi en Sven